Krčne žile

Krčne žile ima vsaj petina prebivalcev v svoji zreli življenjski dobi, nekje med 30. in 65. letom starosti. Pojav je približno za 1,5- do dvakrat pogostejši pri ženskah, začetke krčnih žil pa opažajo že pri otrocih. Tako veliko število prizadetih zagotovo pomeni izziv zdravstvenim službam. Da bi bili uspešni pri zdravljenju te kronične bolezni, jo je treba zgodaj prepoznati ter ustrezno zdraviti.

Najpomembnejši dejavnik za pojav krčnih žil je dednost, saj nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten, posledica tega pa so vidne žile na nogah. Nastanka bolezni ne moremo preprečiti, lahko pa učinkovito blažimo simptome in preprečimo napredovanje bolezni. Poleg dednosti vplivajo na nastanek krčnih žil še prekomerna telesna teža, premalo gibanja, neprimeren položaj pri opravljanju vsakdanjega dela, nezdrav življenjski slog in drugi dejavniki.

Kaj so krčne žile?

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v odtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki kronične bolezni ven. Sprva bolezen opazimo kot oteklino v predelu gležnja in občutek težkih, tudi nemirnih nog. Zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev.

Razširjene, vijugaste vene – varice se lahko pojavijo tudi drugje. Nekateri bolniki opažajo krče na področju varic na golenih in stegnih v nočnem času, zato varice imenujemo tudi krčne žile. Ne nastajajo samo na spodnjih okončinah, možne so tudi na spolovilu, v trebušni votlini, rokah in drugje.

krcne-zile-1

Krčne žile v nosečnosti

Krčne žile se pogosto pojavijo v nosečnosti, na kar poleg dednosti vplivajo še hormonske spremembe, ki širijo stene venskih žil, ter pritisk ploda na vene v medeničnem obroču. Nosečnice lahko s primerno telovadbo spodbudijo moteni pretok krvi proti srcu. Kot dodaten ukrep je mogoče uporabiti kompresijsko zdravljenje z elastičnim povojem ali nogavico, ki nogo stisne in zmanjša pritisk v žilnem sistemu. Pomemben je tudi počitek in podlaganje nog.

flebologija-dermatolog-ambulanta-ljubljana

Kako rešujemo težave krčnih žil?

Med pregledom ocenimo stopnjo venskega popuščanja in delovanje glavnih zaklopk, ki prepuščajo vensko kri iz povrhnjega v globoki sistem. Glede na stopnjo bolezni vam svetujemo optimalno terapijo. Lahko gre za recept, kompresijo z nogavicami ali povoji, laserski poseg, injekcije (sklerozacijo) ali kirurški poseg.

Površinske in drobne krčne žile lahko odstranimo z žilnimi laserji. Zaradi svetlobe oziroma toplote se vena razgradi in postopoma odstrani skozi limfni obtok. Ni potrebe po povijanju nog oziroma kompresijskih nogavicah.

Sklerozacija je metoda, ki se izvaja z injekcijami oz. vbrizgavanjem sredstva v svetlino vene, ki jo želimo odstraniti. Postopek je praviloma manj boleč kot poseg z žilnim laserjem. V zadnjih letih se je pričela uporabljati sklerozacija s peno, ki je primerna tudi za večje varice in se izvaja pod nadzorom ultrazvoka.

Pri laserski terapiji in injekcijah običajno izvedemo 2 do 5 obiskov. Večina žilic tako izgine. Poleg tega dobite praktična navodila, s pomočjo katerih se bo pojavljanje novih krčnih žil upočasnilo oziroma zmanjšalo.

Za naročilo na dermatološki pregled izpolnite spodnji obrazec.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. Vaši podatki so zaščiteni in varni.

Vaše ime (obvezno)

Vaš email naslov (obvezno)

Vaša telefonska številka (obvezno)

Sporočilo

Naročite se na dermatološki pregled

PROFIDERMA
Dermatološka ambulanta
Ambulanta je samoplačniška

SPLETNO NAROČANJE:
e-pošta info@medilase.si ali
spletni obrazec (vsak dan)

TELEFONSKO NAROČANJE :
031 701 774

Tbilisijska 59 D, 1.nadstropje
1000 Ljubljana

Urnik ambulante:

Ponedeljek: 13.00 do 18.00
ostale dni po dogovoru